Prag på en dag - dansande hus, benkyrka och så gott öl förstås
För att klara av Prag på en dag kan man lätt tro att man måste vara en elitorienterare. Men så är inte fallet. Det räcker med att du tar på dig ett par bekväma skor. För räkna med att du får gå, då stora delar av Gamla Stan har körförbud. Sen är det bara att börja gå.
Du stöter på alla möjliga vackra byggnader med tinnar och torn på vägen. Ta med dig en karta om du skulle vara osäker på var du är. Att vandra runt och titta på hus och fasader är väldigt fascinerande. Det är som att bläddra i ett 3-D fotoalbum från 1300-talet med moderna inslag. Där du verkligen kan ta på byggnaderna om så önskas.
Vill du ha lite struktur på dina vandringar så är Kungsvägen en bra start. Där kan du avverka nio sevärdheter på en gång.
Kungsvägen började på 1300-talet användas som kröningsväg för de böhmiska kungarna. Den börjar vid Kruttornet där den gamla kungaborgen låg.
Vägen går sedan till Gamla Stans torg där Tynkyrkan och Rådhuset med astronomiska uret ligger. Se till att passera uret vid hel timme så får ni se det spektakulära spelet med en tupp som gal, tolv apostlar och ett skelett som drar i klockan. Gå sedan vidare genom Gamla Stan till Karlsbron med sina 30 statyer.
Nästa stopp är S:t Nikolauskyrkan som tog nästan 60 år att bygga. Den är ett mästerverk från den tjeckiska högbarocken.
Även nästa byggnad, Pragborgen, är från barocken men har inslag av byggnadsstilar från gotiken och renässansen. Pragborgen sägs vara Europas största slott.
Avsluta din vandring med att besöka S:t Veit katedralen där bland andra Karl IV är begraven. Se Vladislavsalen och vandra längs Gyllene gatan, där Franz Kafka bodde i hus 22 under en kort tid 1916-1917.
Du hinner knappast göra hela Prag på en dag. Ska man ändå göra ett urval får det bli personligt. Andra sevärdheter i Prag är Dansande huset som kallas Ginger och Fred, skelettkyrkan i Sedlec, eller varför inte besöka Staropramens bryggeri med en närliggande badstrand vid Moldau.
Om du inte är den vandrande turisten precis, så är Prag fyllt av charmiga ölstugor och uteserveringar. Prag är ju trots allt pilsnerns huvudstad.
Att ta sig en öl och titta på folk som vandrar omkring är minst lika underhållande. Prag är öl. En halvliter kostar ofta inte mer än en tia.
Strax utanför Prag, i den lilla byn Sedlec, står "Skelettkyrkan" i all sin prakt. Utvärtes ser den ut som en helt vanlig tjeckisk kyrka, byggd i sten, i barockstil, men den är ovanligt liten vilket beror på att kyrkan aldrig blev helt färdigbyggd. Men i samma sekund som man kliver in genom träporten och ser endast en liten del av utsmyckningen inuti så försvinner allt som haft med vanlig kyrka att göra.
Skelettkyrkan, också kallad Dödskapellet, är mycket speciell då den är helt inredd av människoskelett. I fina former och linjer är ben och kranier ordnade till två stora kalkar, ett kors och i valvtakets mitt hänger en enorm ljuskrona. Kranier sträcker sig från golv till tak och ingen vet exakt hur många skelett som finns i kyrkan idag, men det uppskattas till delar från ca 40.000 människor.
Man kan inte låta bli att tycka det är fascinerande att se på denna ovanliga konst, samtidigt som allt känns något makabert med tanke på att det är avlidnas skelett som inreder hela kyrkan. Så är man en person av det känsliga slaget är inte ett besök här att föreslå, för har du en gång varit här kommer du garanterat att minnas Skelettkyrkan i Sedlec oavsett om du är känslig eller ej. Men när man väl ser alla dessa kranier och ben fint ordnade så bör man komma ihåg att man inom den katolska världen inte betraktar kroppen på samma sätt som inom den lutheranska kyrkan, och bensamlingar som den i Sedlec har ställts i ordning för att göra oss medvetna om dödens närvaro.
Kyrkan är från slutet av 1300-talet och sägs stå på helig jord vilket fått många människor såväl från trakten som från utlandet att låta sig begravas här. Men den större delen ben som kyrkan är inredd med är från år 1318 då digerdöden utbröt i Böhem och tog 30 000 liv. Dessa begravdes i Sedlec och vid mitten av 1400-talet grävdes benen upp och staplades då i den understa delen av kapellet. Det var först år 1511 som benen kom att ordnas första gången, av en halvblind munk som formade alla ben till sex otroligt prydliga pyramider. Fyra av dessa pyramider kan man se än i dag medan de andra två revs 1870 av träsnidaren Frantis ek Rint som sedan använde de benen för att utforma den "skelett-konst"som man kan se i kyrkan idag.
Har man en halvdag över när man är i Prag och vill se något annorlunda så är ett besök i Skelettkyrkan att rekommendera. Kyrkan ligger ca 8 mil från Prag, i Sedlec strax utanför Kutna Horá och det tar ungefär en timme att ta sig dit med tåg. Så det kan vara värt ett besök då upplevelsen i Sedlec troligtvis ger ett minne för livet.