UT PÅ TUR

Spektakulär friåkning och sanslös utsikt. Cafés Tobias Ivarsson åker till Lofoten för årets häftigaste åk.

Kjempeflott. Är det så man sammanfattar det jag står och tittar ut över? Är det vad jag ser framför mig som ligger till grund för norrmännens uttryck om något som är mäktigt och häftigt? Det är i alla fall en kjempeflott känsla jag får när jag står på toppen av Kvittind i Lofoten och tittar ut över fjorden Laupstadosen åt ena hållet och Atlanten bakom några toppar åt andra hållet.

Vid Nordnorges kust ligger en, för bland annat skidåkare, mytomspunnen plats – Lofoten. Med sina häftiga berg som reser sig ur det iskalla Atlanthavet i isande blå toner. På platser med omgivningar av den här klassen är det lätt att känna sig liten. Här är det solen, vinden och snön som bestämmer.

Dagens äventyr började tidigt medan solstrålarna letade sig fram och spelade över den lilla fiskebyn Kalle i Lofoten. Vi har precis haft en genomgång av dagens aktiviteter med guiden Seth Hobby (för övrigt världens bästa skidåkarguidenamn). Med ryggsäckarna fullpackade av matsäck, spade, lavinsändare och sond kliver vi in i bilen och rullar iväg. Här i Lofoten kan man åka skidor och gå på tur direkt från bilen om så önskas. Och det vill man ju. 

Vi stannar vid en parkeringsficka efter Europaväg 10 strax söder om Laupstad. Lastar ut skidorna ur bilarna, lägger dem över axeln och knatar söderut. När vi passerar en liten damm är det dags att vika upp och sikta mot toppen. Jag monterar hudar under skidorna, fäster tårna i techbindningarna och börjar sakta röra mig uppåt efter Seth Hobby.

Efter ett tag, när vi gått genom den lågväxta björkskogen, ser jag bara vita toppar framför mig. Jag sneglar över axeln och möts av den vackra utsikten. Det känns lite meditativt emellanåt när vi rytmiskt skjuter skidorna fram och sicksackar oss upp för berget. Den friska luften i lungorna och det jämna tempot uppåt gör oss ett med berget. Meter för meter.

När vi når toppen av dagens mål, Kvittind, tar vi en paus och packar upp matsäcken vi gjorde vid frukosten. Lunch smakar aldrig så bra som när man gått uppför ett berg. I dag har vi en klassisk norsk lunch bestående av mackor, mackor och mackor.

Jag äter två innan det är dags att röra på sig igen. Efter att ha skakat liv i benen och spänt pjäxorna riktar vi skidspetsarna ner på baksidan av Kvittind. Vi bjuds på ett njutningsfullt åk i solsken nerför bergssidan.

Intresset för toppturer har ökat explosionsartat de senaste åren. Tidigare var det nästan bara de som hade lång erfarenhet av fjället som gick på toppturer. I dag kan alla som har normal fysik lätt ta sig upp och åka nerför ett berg. Du behöver inte ha toppfysik och vara en skicklig utförsåkare. Det är lätt att anpassa åkningen och turen efter din förmåga. Att gå uppför är halva nöjet. Anpassa tempot så att du kan föra ett samtal med din turpartner. Då har du lagom tempo upp för att ha orken att åka ner. Skidåkning kan vara ett dyrt nöje – men toppturande är billigt. Inget liftkort behövs och naturen är gratis.

Glädjetjuten avlöser varandra när vi åker ner på baksidan av Kvittind. Tröttheten i låren är som bortblåst och livet är på topp. Vi blir åter igen ett med berget. Sväng för sväng. 

Vi samlas runt Seth Hobby vid botten av baksidan. Stighudarna plockas fram och fästs under skidorna. Några klunkar vatten och en tugga på en chokladkaka ger oss energi att gå upp till toppen igen. 

Att gå uppför baksidan går lite snabbare. Åter på toppen av Kvittind sätter jag mig på bergsryggen och äter den sista mackan jag haft med mig från frukosten. Så kommer den. Känslan i magen när jag tittar ut över fjordar och berg vid Nordnorges kust. Kjempeflott.

Nya glädjetjut ekar mellan bergssidorna när vi återigen åker nerför berget. Denna gång mot bilen. På vägen ner möter vi några eftermiddagsturare och hälsar dem med ett glatt ”Ut på tur, aldrig sur”.

Jag har rest runt och varit på en hel del skidresor. Allt från Norden via Alperna till Japan. Du kan vara i schweiziska Alperna snabbare än du tar dig till Lofoten. Så är det värt det? Ja. Det finns otroliga möjligheter till det perfekta äventyret. Bilen är inte det enda sättet för dig att hitta åkning i absolut världsklass. Du kan även kliva ombord på en båt för sail and ski, som tar dig till fjordar och berg där du garanterat åker ensam. Snö som legat orörd och väntat på dig i veckor medan Laub i Engelberg och Stuben i Sankt Anton blir uppåkt på några timmar.

Det är en trött skara skidåkare som samlas vid bilen när vi kommer ner. Vi hinner inte rulla särskilt långt innan de flesta sover. När vi kliver in i lodgen möts vi av en söt doft som fyller hela huset. Det bjuds på nygräddade våfflor med grädde, sylt och Norges stolthet – brunosten. Med ny energi i kroppen sätter vi oss i bastun och diskuterar dagens åkning samtidigt som vi blickar ut över fjorden på andra sidan bastufönstret. De som inte är badkrukor och trotsar kylan utanför tar ett snabbt dopp från bastu-bryggan. Jag befinner mig i en Bellman-vits. Runt mig i bastun sitter en tysk, en norsk och en fransman. Alla har de lockats till Lofoten av drömmar om det perfekta äventyret.

Efter bastu, bad och ljug om dagens åkning är det dags för middag på lodgen. Den består av tre sorters färsk fisk. Trippelfriterad torsk, lax och BBQ. Valköttet lockar de flesta då det är något man inte testar så ofta. Hungern är en bra krydda. Men kockarna på lodgen har verkligen överträffat sig själva och alla äter med god aptit. Det är ett trött och lyckligt gäng som sedan går till de små fiskestugorna från 1860-talet vi sover i. Innan jag somnar hinner jag tänka att i morgon ska jag få göra om allt igen. 

Sova. Äta. Tura. Skida. Repetera. 


Bonustips: Unstad & Flakstad

Hur många kan säga att man surfat på breddgrader norr om Kiruna? När du ändå befinner dig i Lofoten, boka in en dagstur till Unstad eller Flakstad. Det är två vikar där Atlanten och inte minst mexikanska golfströmmen möter Norges kust med snälla lättsurfade vågor. Är du mindre sugen på att släpa med dig både skid- och surfutrustning går det senare att hyra på Unstad Arctic Surf som även har en trevlig bastu för after surf.

Copyright © All rights reserved.
Using Format